De multe ori curiozitatea este etichetată greșit și negativ. Este asociată cu intruziunea, cu dorința de a deține puterea în cuplu și de a manipula partenerul. Atunci nu mai vorbim despre curiozitate, ci despre control pur. Nu mai este despre construirea sănătoasă a relației, ci despre mecanisme (in)conștiente care o sabotează. Dar curiozitatea adevărată la începutul poveștii voastre e un dar prețios.
Conectare
Când ești curioasă să afli despre trecutul noului partener, elementele importante, nu istoricul relațional desfășurat în cel mai mic detaliu, despre ce l-a marcat, ce contează pentru el, care îi sunt obiectivele, interesele practic te conectezi emoțional la el. Se conturează acea legătură invizibilă dintre voi care vă aduce mai aproape.
Empatia…
… înseamnă să te pui în papucii partenerului ca și cum ai fi el, să îi accepți și înțelegi emoțiile, să fii dispusă să îi asculți și accepți perspectiva ca autentică, reală. Așa simte și așa vede lucrurile, chiar dacă tu nu ești neapărat de acord, dar le accepți ca fiind veridice. Asta te ajută să demarezi negocierea, să te uiți la nevoile sale și să le răspunzi adecvat. Cum ai putea face toate astea fără curiozitatea de a vedea ce se petrece în universul emoțional al partenerului?
Noi experiențe
Curiozitatea te ajută să testezi noi lucruri, noi experiențe pe care poate că altădată le-ai fi ocolit cu succes. Dar cum ele sunt importante pentru partener dai o șansă. Întâi experimentezi și apoi îți formezi o părere clară.
Adaptabilitatea
Curiozitatea vă face să vă ascultați reciproc și creează premisele de creștere și transformare a unui parcurs pe care îl vedeați doar într-o anumită manieră. Să…