Nici macar despartirea in sine nu este atat de greu de suportat ca starea emotionala si golul pe care il simti dupa aceea. La fel ca in timpul unei depresii, ai da orice sa te simti mai bine, sa poti reanaliza la rece evenimentele si discutiile recente si sa gasesti o cale de a-ti reveni cat mai repede.
Dupa o despartire poti avea doua atitudini diferite: sa incerci sa repari lucrurile si sa va impacati, sau sa accepti despartirea ca irevocabila si sa vrei sa mergi mai departe cu viata ta (daca ai putea). Daca optezi pentru prima varianta, ceea ce majoritatea face, e clar ca nu poti incerca sa il sau sa o convingi sa va impacati cat timp esti slab(a) si la pamant. Trebuie sa faci asta de pe o pozitie de putere. El sau ea trebuie sa te vada stapan pe situatie, nu disperat(a). In varianta a doua in care accepti ca totul s-a incheiat si e clar pentru toata lumea ca nu mai este cale de intoarcere, atunci trebuie sa-ti schimbi cat mai rapid starea de spirit proasta care nu te ajuta cu nimic, ci doar te blocheaza sau te deprima.
Priveste filmarea de mai jos in care Tony Robbins il ajuta pe un barbat sa faca exact acest lucru: sa-si schimbe starea de spirit in urma divortului din una depresiva, in una de acceptare si putere, in care el gaseste un nou sens. Totul se petrece in cateva minute si clipul este pe cat de amuzant, pe atat de valoros prin solutia simpla pe care o ofera.
Depresia vine din faptul ca viata reala nu se suprapune peste modelul din mintea noastra. Mai mult, simtim ca nu avem control si putere asupra acestei situatii. Dar puterea si controlul sunt stari de spirit, iar acestea pot fi schimbate cu ajutorul limbajului corporal. (Vezi articolul Limbajul nonverbal: secretul din spatele emotiilor, pe care l-am scris exact pe tema asta).
La cererea lui Tony Robbins, barbatul din acest film incearca sa intre in starea de depresie gradual si se poate observa ca fizionomia i se schimba, la fel si postura corpului. El scoate un suspin adanc, semn ca se elibereaza de aer, dar in acelasi timp de energie si de forta de viata.
Pe de alta parte, gandurile sunt urmatoarele: ca acum este nevoit sa stea separat de copii, ca nu are putere sa influenteze situatia si ca nu are control asupra ei.
Mesajele pe care si le transmite sunt: „ma simt vinovat” si „am dat-o in bara rau de tot”.
Apoi Tony ii cere sa-si aminteasca un eveniment cat se poate de intim – un orgasm in care s-a simtit viu si mandru de el insusi si de felul in care a facut-o pe sotia lui sa se simta.
Prin simplul fapt ca il determina pe om sa reintre mental in starea fericita de atunci, acesta spune ca momentan nu se mai simte deprimat. Este interesant de observat cum fizionomia i sa schimba din nou, in sens invers: ii revine zambetul, postura corpului e una de autonomie si dominare. Se simte puternic la gandul ca a facut-o fericita pe fosta lui sotie.
Cei trei factori importanti: fizionomia, pe ce anume ne concentram si limbajul folosit – se schimba radical atunci cand trecem de la bucurie la tristete, dar se schimba si in sens invers, cand de la depresie ajungem la o stare de bine.
In concluzie, ca sa ne schimbam rapid starea de spirit si emotiile, trebuie sa ne folosim de aceste trei elemente atat de eficiente.
La final, Tony il intreba pe acest barbat daca in conditiile in care relatia este incheiata, ce sens are sa ramana deprimat in legatura cu asta. Iar omul isi da seama ca daca schimba semnificatia pe care o da situatiei, poate sa-si schimbe sentimentele si emotiile legate de ea, deci intreaga viata.
In urmatorul film Tony Robbins discuta cu o tanara despre depresie si iesirea din ea. Ca sa ne putem manipula si sa ne putem schimba propriile emotii, trebuie sa le legam de anumite actiuni si de anumite semnificatii pe care le dam evenimentelor.
Putem sa ne controlam emotiile daca ne controlam corpul. Anumite gesturi, ganduri si cuvinte nu sunt compatibile cu depresia. Incercand, ne dam seama ca nu poti ramane deprimat cat timp fizionomia ta exprima altceva (bucurie), cat timp te concentrezi la lucruri frumoase si folosesti cuvinte pozitive. Si nu e vorba de a te preface sau de a gandi pozitiv. E vorba de a alege ce postura a corpului adopti, ce fizionomie, pe ce te concentrezi si ce mesaje iti transmiti.
Cand suntem deprimati (tristi, dezamagiti), la un moment dat ne saturam de aceasta stare (pentru ca ne simtim slabi) si ne infuriem din cauza situatiei (devenim frustrati, hotarati sa iesim din ea). Pe moment simtim putina putere si autoritate data de furie, apoi ne plictisim sa fim furiosi si revenim la starea depresiva, ca mai tarziu s-o luam de la capat. Este ceea ce Tony Robbins numeste „8-ul nebun” (nu e un cerc vicios in care te invarti, ci un 8 vicios, iar cele doua bucle ar fi depresia si furia prin care treci alternativ, pana cand faci ceva sa scapi de depresie).
Este foarte interesant sa vezi aceste scene si sa le poti privi cu obiectivitate, asa cum nu te poti vedea pe tine insuti cand te afli intr-o stare depresiva. Ar fi util sa ne amintim de aceste filmulete cand trecem printr-o astfel de stare – pasagera sau de lunga durata si sa ne privim in oglinda sau chiar sa ne filmam. Poti seta mobilul sa filmeze si sa-l asezi intr-un colt de camera, apoi sa „uiti” de el 1-2 ore. La un moment dat probabil ca te plictisesti sa te controlezi si te vei comporta natural, asa cum simti atunci, mai ales daca esti singur(a) in camera. Si mai interesant va fi sa vezi apoi filmarea. Daca azi am ras observand schimbarea reactiilor celor doi eroi principali cand treceau de la o stare la alta, sunt sanse mari sa ne amuzam de noi insine daca ne vedem filmati intr-o stare diferita de cea normala.
Sau, este posibil sa te infurii cand te vezi in starea aceea in care probabil nu te recunosti si nu esti tu. Ori poate iti va starni un plans eliberator de tensiune, sau un plans de neputinta. Orice ar fi, este un exercitiu bun care te pune fata in fata cu tine. Pentru ca nu vei depasi criza interioara cu adevarat daca nu treci prin ea si daca nu o infrunti. Indiferent ca asta va insemna lacrimi purificatoare, manie sau lovit pernele cu pumnii. Tensiunea trebuie eliberata ca sa te poti linisti si sa poti redeveni tu.
Tanara din al doilea film ajunge la un moment dat sa-si apere depresia pentru ca o folosea ca sa-si satisfaca o nevoie emotionala. Cand Tony Robbins o „ataca”, ea riposteaza cu furie. Ea se indentifica de la un timp cu depresia, pe care o avea de ani de zile. Depresia devenise o parte din ea.
Daca isi protejeaza dreptul de a fi deprimata reactionand cu furie, cum ii afecteaza asta relatiile?
Ce s-ar intampla daca cineva ar incerca sa o ajute sa scape de depresie?
Cand o persoana apropiata trece printr-o depresie, firesc, vrem sa o ajutam sa depaseasca momentul. Dar pentru ca s-ar putea sa-si apere starea din diverse motive, putem doar sa o asiguram ca ii suntem alaturi si sa-i prezentam un material de acest fel, care sa o puna pe ganduri si sa o ajute sa foloseasca limbajul corporal pentru a-si schimba emotiile (asta ajuta pe moment). Apoi cel mai bine este sa se adreseze unui psihoterapeut care poate s-o ajute in mod profesionist sa ajunga la radacinile problemei, la adevarata cauza a depresiei. Familia si prietenii pot oferi suport, dar multi oameni au nevoie de ajutor specializat pentru ca de obicei este vorba de o tesatura de cauze care au facut sa se ajunga la acea situatie.
Daca e vorba de o despartire si starea proasta e doar temporara, atunci metoda schimbarii fizionomiei, gandurilor si limbajului functioneaza foarte bine daca este aplicata in mod repetat, ori de cate ori cazi in starea depresiva.
Daca depresia este indelungata, este posibil sa o aperi, la fel ca doamna din acest material. Pentru a invata cum sa depasesti obiceiul de a fi deprimat(a), trebuie sa gasesti un antidot: o emotie puternica ce iti va satisface nevoile emotionale, pentru ca pe viitor sa nu mai apelezi la depresie ca sa-ti satisfaci acea nevoie. Incearca sa iti amintesti momente fericite sau de extaz, de bucurie puternica (nu e vorba doar de momente intime, poti fi si alt gen de situatii). Foarte important: respira cum respirai atunci, vezi ce vedeai, asculta ce auzeai atunci, incearca sa imiti limbajul corporal de atunci.
In momentul in care intri din nou in starea pozitiva, de bucurie, fericire sau extaz pe care ti-o amintesti, iti dai seama ca nu poti fi imediat deprimat din nou. Amintirea este prea puternica si iti da o stare de bine. Asta inseamna ca tehnica lui Tony Robbins functioneaza. Foloseste-o ori de cate ori ai nevoie.
Se pare ca selectam ce momente din trecut alegem sa lasam in urma, sa uitam si pe care sa ni le amintim, sa le aducem in fata noastra. Trebuie sa facem un efort constient sa readucem in fata numai momente frumoase din trecut. Daca este atat de simplu, de ce oare nu ne folosim de acest truc mai des?
Acum totul pare indepartat, ceva ce tie nu ti se poate intampla, dar daca ai astfel de episoade, merita sa te gandesti la toate acestea si sa nu ramai intr-o stare de negare. Cand ai o problema, este mai bine s-o recunosti fata de tine insuti, s-o infrunti si s-o rezolvi. Daca nu e grav, iata ca exista o metoda simpla ca cea de azi: schimbarea fizionomiei, a gandurilor si a limbajului.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul: Inima fericita
Designed by Freepik