Dragostea neimpartasita…
Totul a inceput cu un prim sarut, impartasit intr-un cotlon din gradina casei copilariei mele. Au trecut cativa ani de atunci, si, uneori, ne mai intalnim si schimbam cateva cuvinte indiferente, cu ocazia unor reuniuni de familie. Stiu ca suna prosteste sa spui ca iubesti pe cineva care nu iti este deloc aproape, dar, de fiecare data cand il revad, simt, pur si simplu, ca mi se opreste respiratia.
Visele frecvente si atat de reale cu el ma subjuga adeseori noaptea, iar lucrul asta nu ma ajuta deloc. Numai ideea de a-l vedea pe strada, brat la brat cu o alta femei, ma raneste si ma intristeaza atat de mult..!! Uneori, simt ca nu mai pot fara el si imi vine sa-mi iau campii. sa ma mut cat mai departe..
Acestea sunt din cuvintele unei bune prietene, care mi s-a destainuit dintr-o data, la o cafea, in urma cu cateva zile. La momentul respectiv, luata prin surprindere, am reusit cu greu sa sa ii aduc putina alinare si am incercat, sovaielnic, sa ii ofer cateva solutii pentru problema ei.
Am ramas, insa, cu un sentiment de neimplinire. Imi dadeam seama ca ar fi trebuit sa mai adaug cateva lucruri, ideile imi tot dadeau tarcoale si ma tineau treaza pana noaptea tarziu.
In cele din urma, am adunat la un loc toate gandurile mele despre dragostea neimpartasita si le-am gasit loc pe aceasta pagina …
Dragostea neimpartasita este o iubire fara speranta pentru cineva cunoscut numai din vedere sau pentru care nu existi cu adevarat. Poate fi o dragoste fulgeratoare, transformata in fantezie sau chiar obsesie.
In orice caz, atunci cand obiectul afectiunii tale nu iti raspunde sentimentelor, poate apare o senzatie de pierdere a identitatii si o frustrare greu de depasit.
Unii oameni care trec prin asa ceva ajung sa creada ca se pot implini numai printr-o legatura afectiva cu persoana iubita, sau ca viata lor nu mai are nici un rost atat vreme cat nu sunt iubiti de cel indragit.
Asa cum spunea Shakespeare, “Dragostea este cel frumos vis si cel mai groaznic cosmar.”
Orice experienta afectiva este unica in felul ei, dar, in acest caz, sentimentul iubirii poate deveni atat de puternic incat ajunge sa te copleseasca. Numai simplul fapt de a te gandi la persoana iubita, fara a o vedea deloc, poate provoca o intensitate insuportabila a sentimentelor tale.
Dragostea neimpartasita poate duce catre o stare permanenta de agitatie interioara, catre anxietate, somn agitat si depresie. Iubirea lipsita de reciprocitate are capacitatea de a spulbera aproape toate bucuriile vietii, toate legaturile cu prietenii sau alti oameni apropiati, cu oricine altcineva care nu este iubitul visat.
Cum se “trateaza” dragostea neimpartasita ?
Asemeni altor impacturi emotionale, exista cateva metode care pot micsora durerea sau chiar o pot anula. Iata cateva dintre ele …
Poti accepta ca nu ai nici o sansa ?
Hotararea si puterea de decizie pot juca un rol major in depasirea acestui sentiment dar, ca si in alte cazuri, totul depinde de imprejurari . Flexibilitatea gandirii si abilitatea de a sti cand sa spui “NU” unor fapte de viata ce iti sunt refuzate au si ele un rol aparte.
Dragostea ne invaluie intr-o aura de romantism, da nastere unor momente magice de conexiune si intelegere fara cuvinte cu persoana iubita, ca si cum natura sau soarta ar incerca sa contopeasca doua individualitati in una, ca o treapta catre implinirea spirituala. Hei , am luat-o putin razna! Dincolo de aceasta vraja, orice eveniment al vietii are insa si o latura practica.
Putem, oare, sa ne lasam calauziti la nesfarsit de iluzia ca obsesia si straduinta noastra vor ajunge sa trezeasca in cel dorit sentimente fata de noi? Da, in filmuletele si romanele siropoase, dragostea izbandeste intotdeuna, iar cel nepasator si rece ajunge sa raspunda, in cele din urma, afectiunii fierbinti a unui partener; apoi, cei doi se iau de mana si pornesc spre orizont , catre un viitor roz bonbon mare cat o eternitate.
Nu te lasa purtat pe aripile unei fantezii fara rost. Intreaba-te ori aminteste-ti cat timp ai petrecut de fapt impreuna cu persoana iubita. Desigur, ai putea raspunde :”Ah, daca as putea sa il vad numai cateva clipe.. Daca am putea vorbi putin … Totul s-a rezolva!” Parca stabilisem sa lasi deoparte fanteziile! Poate suna nitel cam dur dar, uneori, a sti cand trebuie sa renunti constituie un prim pas catre un adevarata reusita in viata.
Descopera cu adevarat pe cine iubesti
Ai auzit vreodata de asa-zisa dragoste de puscarie? Adica despre un barbat aflat in inchisoare care devine, dintr-o data, obiectul adoratiei unei femei din “lumea libera”? Un detinut car, de obicei, are cateva crime la activ? Desi nu l-ai intalnit niciodata in carne si oase, ai putea crede ca acest om este de fapt “neinteles”, ca in pofida inimii lui de gheata si a tendintelor lui de psihopat, in interiorul sau zace un baiat de treaba, plin de afectiune, care tanjeste sa aiba parte de o dragoste suprema, neconditionata ?
O femeie careia i se aprind calcaiele dupa astfel de barbat poate fi un exemplu despre dragostea neimpartasita, desigur, la un alt nivel. O femeie de genul asta se indragosteste de fapt de un barbat care este mai curand rodul imaginatiei ei decat omul real care zace intr-o celula.
Poti pune termenii problemei tale de iubire in acest fel. In cazul tau, nu este vorba despre un criminal in serie, dar adeseori, in dragoste, modelam in minte imaginea unui iubit destul de diferit de cel real.
Daca reusesti sa gandesti din aceasta perspectiva, ai putea sa iti pui cateva intrebari esentiale… Nu cumva, esti indragostita de o fantezi, o creatie a imaginatiei tale? Iubesti intr-adevar o persoana reala sau proiectia ei din fantezia ta? Multi oameni care cad grabiti prada focului pasiunii ajung sa “cunoasca” dintr-o data aproape totul despre fiinta iubita. Daca aceasta nu este decat rodul imaginatiei lor, nu mai este deloc surprinzator ca ei se simt angajati intr-o conexiune magica, imediata cu cineva cu totul necunoscut.
Atunci cand esti coplesit de o dragoste neimpartasita, incearca sa gazduiesti in minte aceasta idee: poate ca nu iubesti o persoana reala, mai ales ca stii foarte putin despre ea…
Gandurile izvorate din sentimentul iubirii neimpartasite sunt de genul “totul sau nimic” : “Fara aceasta fiinta , viata mea nu mai are nici un rost! Daca nu sunt alaturi de el / ea , nu vreau pe nimeni altcineva in viata mea!” A-ti pune toate ouale intr-un singur cos reprezinta intotdeuna o strategie foarte riscanta. “Daca as fi impreuna cu el / ea , atunci toate problemele se vor evapora !” Oare?
Continua-ti viata , nu te retrage in pustiu
Atunci cand iubim , nu ne dorim altceva decat sa fim indragostiti. Obligatiile, responsabilitatile si evenimentele cotidiene devin elemente de distragere a atentiei noastre de la ceea ce consideram mai important decat orice. Aceasta tendinta devine periculoasa daca incepem sa ne neglijam prietenii sau contactul cu alti oameni.
Dragostea neimpartasita ne loveste si mai crunt daca vrem sa punem capat nevoile noastre emotionale fundamentale pentru compania altor finte umane. Iesi in lum , implica-te in discutii, mergi la niste filme neindulcite de romantism, cauta-ti prietenii pe care nu i-ai mai intalnit de mult. Incearca sa mentii lucrurile in limitele normalitatii, chiar daca nu iti place asta . Toate aceste actiuni iti amortizeaza durerea surda din suflet, iti readuc pace in minte si te ajuta sa depasesti momentul dificil in care te afli.
Deschide-te catre viitor in toate felurile posibile
Odata, un rege, care simtea ca ajunsese la cheremul dispozitiei sale schimbatoare, si-a adunat curtenii si le-a dat o porunca :” Aduceti-mi un lucru care sa ma faca sa ma simt bine atunci cand cad prada gandurilor negre si sa ma aduca cu picioarele pe pamant atunci cand vad lucrurile prea in roz.” Dupa cateva zile, curtenii s-au infatisat la palat, iar cel mai intelept dintre ei i-a oferit regelui un inel din aur. Acesta si l-a pus pe un deget si a observat ca, daca il privea cu atentie, putea citi pe inel urmatoarea deviza :“ Aceasta bijuterie, la fel ca si viata, este trecatoare”. In restul zilelor lui, ori de cate ori se simtea coplesit de ceva, regele recitea aceste cuvinte si reflecta asupra lor.
Atunci cand aveam 4 ani, m-am “indragostit” de o papusa Barbie si ea a devenit, o vreme, cel mai important lucru din viata mea. Insistam sa o iau cu mine pretutindeni, chiar si la toaleta. Despre ce este, de fapt, vorba? Se parea ca voi ramane nedespartita pentru totdeuna de acea papusa, dar, desigur, lucrurile nu s-au petrecut asa. De fapt, daca ma gandesc bine, au trecut ani de zile de cand Barbie a mea nu mi-a mai revenit in minte. Daca in acea perioada de timp, cineva ar fi indraznit sa-mi spuna ca se va intampla asa ceva, as fi respins cu dispret o astfel de afirmatie. Pot indrazni sa spun ca, intr-o oarecare masura, acest tipar este asemanator si in privinta oamenilor pe care i-am iubit.
Incearca sa iti faci o obisnuinta din a iti proiecta mereu mintea catre viitor, catre o vreme cand iti vei aduce aminte de obsesia ta de acum si te vei intreba, cu amuzament sau mirare, de ce a trebuit sa faci atata zarva cu tine insuti. Aceasta este o cale eficienta de a incepe sa te simti mereu mai bine, in ciuda protestelor vehemente ale inimii.
Implica-te in activitati care sa iti captiveze cat mai mult mintea si atentia
Atunci cand suntem indragostiti, chiar si de o fantasma a imaginatiei noastre, este destul de usor sa cadem in capcana unor poezii sau cantece glorificand iubirea nemuritoare si sufletele unite in viata si moarte. Asa ceva poate da nastere insa unor mari probleme in viitor. Daca intr-adevar suferi din cauza unui sentiment de dragoste neimpartasit , nu este deloc recomandat sa iti tratezi cu sare rana inca deschisa. Poate sa te doara ingrozitor!
Am citit de curand despre o metoda inedita aplicata de un psihoterapeut unui pacient indragostit nemarturisit de o femeie maritata care lucra impreuna cu el. Specialistul i-a cerut barbatului sa intocmeasca o lucrare relativ absurda, dar foarte complicata sau minutioasa. Incapabil sa refuze, pacientul s-a apucat de treaba imediat ce a ajuns acasa, si-a pus creierul si logica la contributie si, in noaptea care a urmat , a dormit ca un nou nascut, fara sa ii mai revina vreun gand obsesiv despre femeia adorata.
Incearca sa te dedici unor activitati care sa iti angajeze cat mai mult partea logica, de strategie sau planificare a creierului. Atunci cand sunt deprimati, oamenii prezinta o activitate scazuta in lobii prefrontali din partea stanga a creierului lor, astfel incat perseverenta de a se dedica unor actiuni logice le poate echilibra dispozitia, ii detaseaza si obiectivizeaza fata de o obsesie .
Pastreza-ti increderea in tine insati
In perioada cand iubesti pe cineva care pare sa nu ii pese de tine, nimic nu poate fi tentant sa agonizezi asupra intrebarii “De ce nu ma iubeste?” Cu toate acestea, este foarte posibil sa fii una din persoanele cele mai atractive si spirituale din lume , fara ca cel iubit / cea iubita sa nu se simta deloc ispitit(a) sa simta ceva pentru tine. A incerca sa obtii de la cineva un lucru pe care nu il are se aseamana cu lupta impotriva morilor de vant purtata de Don Quijote. Daca cel indragit nu te iubeste, nu inseamna ca este ceva in neregula cu tine. Pur si simplu, unii oameni nu pricep cum sau pe cine sa iubeasca.
Gaseste pe cineva care sa iti ofere ce meriti / ai nevoie
A darui si a primi iubire reprezinta o cale de implinire personala nemaipomenita. Unele persoane isi creaza obiceiul autodistructiv de a se indragosti numai de oameni care nu sunt disponibili dintr-un punct de vedere sau altul. A te agata, in mod subconstient, numai de dragostea pentru oameni intangibili sau indisponibili este ca si cum ti-ai bate singur cuie in talpa. Daca esti inclinat sa faci asa ceva, incearca macar sa iti constientizezi pornirea si sa te gandesti la o strategie de autoaparare.
Acest continut a fost preluat de pe site-ul : Blogul Dianei.