“Daca nu ai fost niciodata cutremurat pana in adancurile sufletului de o floare deschisa in primavara, poate ca sufletul tau nu va cunoaste nicicand inflorirea.”
Audra Foveo
Florile ar trebui sa ocupe un loc mai proeminent in viata noastra. Daca nu le apreciem indeajuns de mult frumusetea, coloritul, sau parfumul, am putea sa le luam in considerare beneficiile legate de starea noastra emotionala, abilitatile noastre intelectuale si interactiunea cu oamenii din preajma noastra. Iata concluziile revelatoare ale catorva studii stiintifice din ultimii ani…
Oamenii care primesc flori in fiecare zi sunt mult mai bine dispusi decat cei care carora le sunt refuzate astfel de „atentii.” Se dovedeste in acest fel ca florile au un efect direct asupra dispozitiei noastre si a bucuriei de a trai.
Stii bine ca atunci cand daruiesti cuiva flori, esti „rasplatit,” de obicei, cu un zambet. Chiar daca ti se pare ca este fals, acest zambet reflecta, de cele mai multe ori, o reactie nemijlocita a creierului persoanei care le primeste, prin care i se activeaza „starea de fericire.”
Femeile carora li se dau flori sunt strabatute de o autentica bucurie, dovedita de un zambet numit „Duchenne,” asociat cu inaltarea obrajilor si incretituri din preajma ochilor.
Se stie ca florile reprezinta aliati de nadejde in cucerirea inimii unei femei. Dovada? Intr-un studiu, mai multe femei au urmarit un video in care aparea unul si acelasi barbat. O parte din ele au urmarit acest filmulet intr-o camera in care se aflau trei vaze cu flori, iar cealalta parte intr-o incapare in care se gaseau trei vaze fara flori. Cele dintai l-au considerat pe barbat a fi cu mult mai sexy si mai atragator decat cele din al doilea grup! In acelasi studiu, s-a constatat ca o femeie este mai dispusa sa ii dea unui barbat abia cunoscut numarul ei de telefon atunci cand se afla in fata unei florarii decat intr-un alt loc, mai „arid.”
Emotiile pozitive generate de flori le stimuleaza oamenilor instinctul de supravietuire. De ce? Intrucat persoanele inarmate cu simtaminte pozitive au o sporita tendinta sa isi mentina relatiile sociale, sa aduca pe lume noi copii, sa-si exploateze resursele interioare si sa fie creative.
Da, florile au o reala influenta sociala! Oamenii care primesc flori au inclinatia sa petreaca mai mult timp cu altii si sa se implice in activitati sociale .
Parfumul floral ne provoaca o stare de bine si ne face mai putin iritabili. In acest fel, florile ne sunt buni aliati atunci cand suntem inaintea unui examen important sau a unei discutii hotaratoare.
Potrivit unui studiu recent, pacientii din saloanele unui spital infrumutesate cu flori in glastre si vaze au avut nevoie de mai putina medicamentatie postoperatorie, au avut o tensiune sanguina sistolica mai scazuta si un puls mai scazut, au fost mai putin ingrijorati si obositi, fiind caracterizati, in general, de o stare psihologica mult mai pozitiva fata de pacientii din alte saloane, care nu s-au bucurat de aceasta facilitate.
Citeste continuarea acestui articol pe Blogul Dianei.