Mulcirea este o modalitate eficienta de a izola si de a proteja sistemele delicate ale radacinilor plantelor impotriva conditiilor meteorologice dure. Functioneaza ca o bariera care imbunatateste profilul nutritiv al solului. Mulcirea reduce, de asemenea, eroziunea, sporind in acelasi timp capacitatea solului de a retine mai multa umiditate.
Doua dintre cele mai populare tipuri de mulci sunt mulci organic si anorganici. Mulciul organic este fabricat din materiale biodegradabile, cum ar fi iarba proaspat tunsa, aschii de lemn, frunze uscate si paie. Pe de alta parte, mulciul anorganic este format din roca de rau, piatra sau pietris zdrobit. Mulciul din plastic este considerat un tip de mulci anorganic. Acest tip de mulcire utilizeaza folie de polietilena pentru a proteja plantele de elementele ddaunatoare. S-a intamplat in anii 1950 cand mulcirea din plastic a devenit populara printre cultivatorii din SUA. Mulcirea cu folie din plastic a fost folosita in productia comerciala de fructe de padure si legume.
Cu toate acestea, aceasta metoda este acum adaptata si gradinilor de acasa. Folia de polietilena este de obicei o foaie de plastic negru si functioneaza la fel ca mulciul organic, filmul izoleaza solul, previne eroziunea solului si reduce evaporarea umiditatii.
Desi mulcirea din plastic are cu siguranta beneficiile sale, este important sa aruncati materialul de mulci in mod corespunzator pentru a reduce efectele sale asupra mediului.
Exista 2 tipuri de baza de mulci din plastic: folie de polietilena neagra si polietilena transparenta. Folia de plastic neagra este ideala pentru eliminarea buruienilor, incalzirea solului in sezonul rece, precum si pentru retinerea umiditatii solului. Pe de alta parte, folia de plastic transparenta functioneaza cel mai bine pentru incalzirea solului si pentru a incuraja o crestere mai rapida la inceputul sezonului de crestere. Folia de plastic transparenta, insa, nu este la fel de eficienta atunci cand vine vorba de suprimarea cresterii buruienilor.
Beneficiile utilizarii foliei de mulcire din plastic:
Imbunatateste structura solului
Folosirea foliei de mulcire din plastic ajuta la prevenirea adunarii solului intr-o materie compacta. Materialul retine umiditatea si caldura, ceea ce limiteaza pierderea de nutrienti pentru plante. Dintre toate materialele de mulci disponibile pe piata, mulciul din plastic este cel mai restrictiv, asa ca se potriveste bine cu o metoda de irigare prin picurare. In plus, folia de plastic descurajeaza oamenii si animalele de companie sa intre in zona, ceea ce imbunatateste si mai mult structura solului.
Izoleaza solul
Majoritatea plantelor sunt sensibile la temperatura, legumele, in special, nu suporta frigul iernii. Unul dintre motivele pentru care cultivatorii folosesc mulci este acela de a ajuta solul sa retina caldura pe masura ce se incep lunile reci. Mulciul anorganic precum mulciul de plastic incalzeste solul pana la 5 grade. Mulcirea din plastic regleaza uniform temperatura solului, izoland plantele sensibile la temperatura in lunile mai reci.
Pomii fructiferi si plantele perene fragede sunt mai susceptibile de a se rupe din somnul de iarna folosind si mulci de plastic. Mulciul de plastic este, de asemenea, eficient in protejarea copacilor si arbustilor de daunele provocate de iarna.
Controlul eficient al buruienilor
Gradina voastra este plina de buruieni? Daca nu scapati de buruieni in fiecare zi, acestea vor prelua gradina in cel mai scurt timp. Plivitul zilnic poate fi o treaba grea pentru majoritatea gradinarilor, in special cultivatorii cu probleme cu spatele.
Folia de mulcire de plastic suprima eficient cresterea buruienilor si face acest lucru intr-o intindere mare de spatiu. Cand este instalat in gradina, mulciul de plastic impiedica buruienile sa primeasca lumina soarelui necesara pentru fotosinteza. Cand buruienile sunt lipsite de lumina soarelui, ele mor, ceea ce va scuteste de bataia de cap de a trage buruienile individual cu mana.
Cresterea mai timpurie a culturilor
Folosirea foliei din plastic va permite sa va cresteti recoltele la inceputul sezonului. Deoarece mulcirea incalzeste solul, puteti planta culturi de sezon cald cu pana la trei saptamani mai devreme decat sezonul de crestere al acestora.
Nu acelasi lucru se poate spune despre mulciul organic. Deoarece mulcirea din plastic face o treaba mai buna de a capta caldura in sol, solul se incalzeste rapid, oferind cele mai bune conditii de crestere pentru legumele de sezon cald.
Calitate mai mare a recoltei
Vreti sa cresteti culturi de inalta calitate? Utilizarea foliei de mulcirre din plastic este cheia pentru o calitate mai buna a fructelor si legumelor. Mulciul de plastic actioneaza ca o bariera care protejeaza fructele de contactul cu solul. Acest lucru va inhiba cresterea si raspandirea bolilor si putregaiului. Si din moment ce fructele nu sunt in contact direct cu solul, cresc mult mai curat.
Reduce riscul de deteriorare a radacinilor
Utilizarea foliei de mulcire din plastic elimina necesitatea cultivarii continue, cu exceptia celor dintre randurile de plastic. Deoarece solul ramane netulburat, radacinile plantelor sunt capabile sa creasca si sa se raspandeasca in pamant profund si eficient.
De fapt, cultivarea este una dintre cauzele majore de deteriorare a radacinilor. Dar daca gradina voastra este predispusa la buruieni, nu mai aveti de ales decat sa cultivati solul. Folosirea foliei de mulcire din plastic inseamna ca culturile cresc fara buruieni, astfel incat nu este nevoie sa deranjati solul! Dupa cum putem observa, utilizand acest material agrotextil avem parte numai de beneficii in gradina noastra. Acest tip de folie imbunatateste calitatea solului si grabeste procesul recoltelor chiar si atunci cand este frig afara. Foliile de mulcire reprezinta a doua cea mai mare pondere a foliilor de plastic utilizate in agricultura. Aceste folii, realizate din materiale plastice biodegradabile in sol, ofera beneficii semnificative, in timp ce recuperarea, reciclarea si reutilizarea materialelor plastice conventionale ridica probleme semnificative. Sunt special concepute pentru a se degrada eficient si, prin urmare, pot fi incorporate in sol dupa recoltare. In schimb, peliculele de mulci in special subtiri, nebiodegradabile, prezinta o colectare, gestionare si extractie insuficiente, ceea ce poate duce la niveluri semnificative de contaminare cu plastic in campurile in care sunt utilizate. Chiar si atunci cand peliculele de mulci conventionale sunt indepartate de pe camp, acestea sunt adesea puternic contaminat cu sol si resturi vegetale, ceea ce inhiba procesul de reciclare.