Viața în doi nu înseamnă doar bucurii și fericire, ci este și o sumă a asumării unor responsabilități și obligații; de obicei, dacă peste motivele de ceartă cu temă casnică se poate trece destul de ușor, atunci când vine vorba de partea financiară a cuplului, pot ieși scântei în orice relație. Ce este de făcut pentru a gestiona în mod corespunzător orice astfel de situație și de ce nu, să prevenim apariția unor probleme de natură financiară în cuplu?
Atunci când ai ales să conviețuiești alături de o persoană este bine să stabiliți încă de la început niște reguli clare de la care să nu va abateți și nici să nu fiți ulterior puși în situația de a face compromisuri. Mai ales dacă este vorba de bani, aceste reguli trebuie să fie configurate în așa fel încât să creeze un cadru bine delimitat. De exemplu, dacă vreți să faceți un împrumut rapid 2018, chiar dacă acesta va fi doar pe numele unuia dintre voi, ambii parteneri trebuie să contribuie la rambursarea sumei, mai ales dacă este vorba despre achiziționarea sau folosirea banilor pentru binele comun.
Consensul de opinie și regulile prestabilite vis-à-vis de bani oferă stabilitate oricărui cuplu!
Perioada în care nu există egalitate între reprezentații celor două genuri a trecut demult, așa că acum nu mai este valabilă regula că “bărbatul trebuie să aducă banii-n casă”. Drept urmare, contribuția financiară a fiecăruia la viața de cuplu trebuie să fie stabilită încă de la început, alegându-se fie soluția “banilor la comun”, fie pe cea a “banilor cheltuiți în mod separat pentru cheltuielile fiecăruia și la comun în ceea ce privește cheltuielile casei”. Orice fel de cheltuială care vă privește pe amândoi trebuie discutată, iar în cazul în care unul dintre parteneri contribuie mai mult, la următoarea situație de genul acesta se va stabili să se utilizeze soluția compensării (celălalt va plăti mai mult).
Cu toate că poate părea puțin prea pragmatic, chiar și ieșirile în oraș pot fi tratate ca un parteneriat, din punct de vedere financiar (așa că, plătitul “nemțește” este mult mai avantajos pentru cuplu decât cazurile în care unul dintre parteneri va plăti în mod constant pentru astfel de escapade). Desigur, se poate opta și pentru plata în sistem de compensație (unul acum, celălalt data viitoare) sau pe sistemul “plătește cine face invitația”. În cazul cheltuielilor mari sau atunci când se aplică pentru împrumuturi rapide fără acte, consensul de opinie este absolute necesar; este recomandat ca fiecăruia dintre parteneri să i se oferă posibilitatea de a dispune de veniturile sale după cum dorește, atunci când este vorba de cheltuieli private.
Atât timp cât în cuplu orice problemă financiară se discuta, apariția certurilor pe motiv de bani va fi anulată din start. În plus, adoptarea unei atitudini deschise, prietenoase și bazată pe exprimarea părerilor personale legate de subiectul bani o să vă ajute să evoluați împreună și să vă însușiți un comportament financiar sănătos, care o să va fie de folos mai târziu, atunci când cuplul va decide că este momentul să facă pași mult mai importanți din punct de vedere financiar!