Elaborate cu multi ani in urma si acum utilizate in mai toate tarile lumii, Standardele ISO reprezinta serii de reguli dupa care o firma, un business, se poate ghida astfel incat sa atinga anumite standarde ale calitatii produselor si serviciilor create, proceselor si echipamentelor utilizate, nivel de protectie ale mediului, informatiei, angajatilor si multe altele.
Desi optionale, certificarile ISO sunt destul de usor de obtinut si au preturi accesibile si cel mai important, ofera firmelor care le obtin foarte multe avantaje, din toate punctele de vedere. Dintre toate acestea, poate ca cel mai comun este standardul ISO 9001. Acesta reprezinta standardul international ce specifica conditiile pentru un sistem de management al calitatii. Standardul este folosit de catre companii pentru a demonstra capacitatea lor de a oferi produse si servicii de calitate. Acesta este cel mai popular standard din seria ISO 9000 si este singurul standard din aceasta serie in care se pot certifica organizatiile.
Si asa cum am spus, avantajele sunt multiple, atat pentru compania care detine una sau mai multe certificari cat si pentru partenerii sai de afaceri si pentru clienti. Firma creza un produs de calitate pentru care in mod clar aloca mai mult timp si mai multi bani insa prin faptul ca detine certificarea, prezinta mai multa incredere fata de ceilalti si astfel, posibilitatea ca produsul oferit sa fie comparat este mai mare, chiar daca si pretul stabilit pentru acesta este mai mare. De asemenea, clientii pot prezenta tendinta de a alege si cu alte ocazii produse de la acea firma si astfel, investitiile sunt recuperate fara a fi nevoie sa se recurga la alte variante alternative.
Printre cele mai importanta avanjate oferite de o certificare ISO le putem enumera pe urmatoarele:
- Indeplinirea uneia dintre conditiile necesare participarii la licitatii publice
- Respectarea cerintelor solicitate de catre anumiti clienti
- Imbunatatirea imaginii firmei prin cresterea calitatii produselor si serviciilor oferite
- Castigarea increderii partenerilor de pe piata interna si internationala
- Identificarea unor noi oportunitati de dezvoltare
- Cresterea satisfactiei clientilor
- Diferentierea fata de concurenta
- Imbunatatirea sistemului de management al organizatiei
- Eficientizarea tuturor proceselor din cadrul companiei
Daca ne dorim sa obtinem pentru firma noastra un anuimit certificat ISO, este bine sa o facem de la un furnizor de incredere, existand numeroase agentii care se ocupa cu liberarea de certificari. In timp ce unele ofera doar o anumita categorie, altele ofera mai multe sau pe toate, acoperind astfel toate domeniile de activitate. Cei de la ISO9001.ro ne pun la dispozitie toate aceste certificari, pe langa cea 9001 mai sus mentionata. Putem obtine astfel certificari de tip ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, ISO/IEC 27001:2013, ISO 22000:2018. Prin intermediul lor, orice firma poate obtine unul dintre aceste standarde la un pret foarte accesibil, cu un minim de implicare din partea acestora si in doar cateva zile. Exista desigur, mai multi pasi ce trebuie parcuris, de la prezentarea documentelor firmei necesare si a realizarii celor cerute pentru obtinerea certificarii precum si audituri, prin care se observa si se stabileste daca firme indeplineste conditiile cerut de acea certificare, ca de exemplu aparate si sisteme de productie de calitate, eficiente si sigure.
Certificarile ISO acopera toate domeniile de activitate, exceptie facand doar 3 dintre acestea, cel al electricitatii, electronicii si al telecomunicatiilor, care fac parte dintr-o alta organizatie, numita WSC (World Standards Cooperation).
Standardizarea reprezinta o activitate organizata, de limitare la un minimum rational necesar a varietatii produselor si marcilor de materiale necesare fabricarii acestora, prin elaborarea de noi standarde si revizuirea lor. Prin standarde se realizeaza urmatoarele: Se asigura in mod unitar si general ridicarea calitatii produselor la nivelul celor mai bune realizari pe plan national si mondial.
Cu peste 2500 de clienti si 3400 de certificari eliberate, cei de la ISO9001.ro au reusit in cei 11 ani de activitate sa se faca cunoscuti la nivel national in toate domeniile de activitate, reprezentand o alegere foarte buna pentru firmele ce au nevoie de o anumita certificare.
Certificarea ISO 9001 demonstreaza capabilitatea organizatiei dumneavoastra de a indeplini cu consecventa cerintele clientului si de a depasi asteptarile sale. Din acest motiv, multe companii solicita furnizorilor sa fie certificati ISO 9001, minimizandu-si, astfel riscul de a achizitiona un produs sau serviciu de slaba calitate. O organizatie care obtine certificarea ISO 9001 va fi capabila sa isi imbunatateasca semnificativ calitatea produsului si eficienta organizationala, prin minimizarea erorilor in productie, cresterea productivitatii si minimizarea deseurilor.
In mod normal, etapele ce trebuie parcurse in obtinerea unei certificari sunt cea de analiza a documentatiei, audit la fata locului, eliminarea neconformitatilor, emiterea certificarii si nu in ultimul rand, audituri de supraveghere, prin care se asigura mentinerea nivelului de calitate, ca un exemplu. De asemenea, prin faptul ca o certificare nu se obtine pentru totdeauna ci pentru anumite perioade de timp si astfel apare necesitatea reinnoirii acesteia, prin faptul ca se realizeaza la inceput toti pasii necesari, a doua oara si in cazuriile viitoare, re-certificarea se va realiza si mai usor si mai rapid.
O data cu obtinerea unei crtificari, si posibilitatile de dezvoltare ale unei afaceri devin mai mari si mai numeroase, chiar si cu costuri mai scazute. Putem gasi informatii despre aceste aspecte si pe siteul ISO 9001.
Prin alegerea unei agentii profesionale, obtinem asadar rapid si la un pret bun una sau mai multe certificari ISO necesare companiei noastre, prin care sa reusim sa ne integram si mai bine pe piata, atat online cat si fizic.