Folosita de mai bine de doua mii de ani de medicina orientala, acupunctura consta in stimularea punctelor anatomice legate de diverse organe si sisteme ale corpului. Datorita acestor posibilitati, beneficiile acupuncturii includ practic toate disfunctiile fizice si psihologice, aducand alinare multor afectiuni. Exista diferite modalitati de stimulare a punctelor anatomice, dar cea mai comuna este prin introducerea unor ace foarte fine, care patrund superficial in piele. Aceste ace pot primi apoi un curent electric usor sau pot fi manipulate manual.
Indiferent de linia de medicina urmata, multe studii au aratat ca acupunctura este capabila sa ofere alinare pentru o multitudine de afectiuni.
Medicina traditionala chineza considera ca bolile sunt rezultatul unui dezechilibru in canalele energetice ale corpului, iar acupunctura lucreaza pentru a ajusta yin si yang. Medicina moderna occidentala, la randul ei, considera ca efectele acestei tehnici se intampla datorita stimularii unor substante care actioneaza in intregul organism.
Indiferent de linia de medicina urmata, multe studii au aratat ca acupunctura este capabila sa ofere alinare pentru o multitudine de afectiuni. Atat de mult incat Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste aceasta tehnica ca o completare a tratamentelor conventionale, iar Consiliul National de Medicina o considera o specialitate medicala. Aflati despre principalele beneficii ale acupuncturii si aflati cum poate fi utilizata pentru a trata diferite boli si simptome:
- Pierderea in greutate si reglarea metabolismului
Medicina chineza ne spune ca acumularea in greutate este rezultatul unui dezechilibru in organele si glandele responsabile de foame si satietate, nivelurile hormonale si eliberarea de glucoza in sange.
Atunci cand exista o tulburare in acest sistem, incepem sa mancam inadecvat si, in acelasi timp, corpul nostru nu poate face fata acestei supraincarcari
Din fericire, unul dintre beneficiile acupuncturii este restabilirea echilibrului prin stimularea punctelor legate de splina si ficat, responsabile de metabolism. Pancreasul, care elibereaza glucoza, si tiroida, care controleaza un lant important de hormoni, pot fi de asemenea stimulate.
Pe langa controlul foamei si hormonilor, acupunctura cu scopul de a slabi poate trata rinichii si intregul sistem excretor, pentru a imbunatati eliminarea toxinelor si a lichidelor care se acumuleaza in organismul nostru.
- Controlul anxietatii, stresului si depresiei
La fel cum acupunctura reuseste sa reechilibreze functionarea hormonilor implicati in metabolism, acest tratament are un efect pozitiv si asupra hormonilor legati de starea de bine. Desi mecanismul de actiune al acupuncturii nu este pe deplin inteles, mai multe studii arata ca stimularea unor puncte specifice ajuta la reglarea productiei si eliberarii de serotonine si endorfine, care sunt responsabile de fericire si relaxare.
De asemenea, este posibila stimularea punctelor legate de productia de hormoni de stres, precum cortizolul, reducandu-le actiunea in corpul nostru. Cu aceasta, exista o reducere a nivelului de anxietate si, de asemenea, a riscurilor de boli de inima, depresie si obezitate cauzate de stres.
- Tratament pentru insomnie
Cei care sufera de insomnie se pot bucura si de beneficiile acupuncturii. Prin stimularea unor puncte specifice, este posibil sa se regleze productia si eliberarea nocturna a unui hormon numit melatonina, responsabil de somn.
In plus, beneficiile in tratarea stresului si anxietatii au efecte pozitive si pentru cei care sufera de dificultati cronice de somn.
- Ameliorarea durerilor de spate si genunchi
Se estimeaza ca pana la 85% din populatie va experimenta episoade de dureri de spate de-a lungul vietii, in special in partea inferioara a spatelui. Tocmai din acest motiv, acesta este cel mai frecvent motiv care ii determina pe pacienti sa caute acupunctura.
Durerea cronica de spate poate fi rezultatul unei varietati de factori, de la supraponderalitate si incordare musculara pana la stres si tulburari de somn. In acest caz, studiile stiintifice arata o ameliorare cu 15% a durerii, reducand disconfortul si doza de medicamente – si, in consecinta, efectele secundare ale acestora.
- Reducerea problemelor sistemului digestiv
Acupunctura contribuie, de asemenea, la ameliorarea problemelor stomacale, cum ar fi greata, varsaturile, arsurile la stomac si digestia proasta. Acest efect este deosebit de interesant pentru femeile insarcinate, care pot suferi foarte mult din cauza acestor simptome si nu pot fi intotdeauna tratate cu medicamente conventionale.
Alti pacienti care beneficiaza sunt cei supusi chimioterapiei, utilizat pe scara larga in tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Un efect secundar foarte frecvent al acestei tehnici terapeutice este greata si varsaturile, care fac pacientul si mai slab. Cu acupunctura, este posibil sa se previna aceste simptome si sa se imbunatateasca acceptarea pacientului fata de tratament.
- Imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor de cancer
Pe langa ameliorarea gretei si varsaturilor care apar ca efect secundar al chimioterapiei, acupunctura asigura o ameliorare a diareei sau constipatiei, a gurii uscate si a transpiratiilor nocturne care pot aparea dupa acest tratament.
Pe langa acestea, beneficiile acupuncturii asupra anxietatii, depresiei si insomniei ajuta bolnavul de cancer sa-si imbunatateasca calitatea vietii si sanatatea mintala – esentiala pentru succesul tratamentului tumoral.
- Ameliorarea migrenelor si a durerilor de cap cronice
Durerile de cap cronice si atacurile de migrena pot fi cu adevarat invalidante, daunand vietii personale si profesionale a pacientilor care sufera de aceste tulburari.
Deoarece are efecte analgezice si antiinflamatoare, acupunctura este o optiune de tratament pentru aceste dureri. In plus, relaxarea musculara promovata de aceasta tehnica ajuta la ameliorarea durerilor de cap legate de tensiune.
- Ameliorarea simptomelor PMS
Femeile care sufera de dureri de cap, crampe, balonare, schimbari de dispozitie si alte simptome premenstruale pot beneficia, de asemenea, de acupunctura.
La inceput, pot fi necesare opt pana la zece sedinte pentru a restabili echilibrul sistemelor nervos si endocrin. Apoi, se recomanda efectuarea unei sedinte pe luna, in saptamana dinaintea menstruatiei, pentru a preveni simptomele PMS.