Cu toți am spus diverse minciuni. Prin omisiune ori fățiș, din dorința de a proteja pe cineva de suferință sau din dorința de a ne proteja pe noi de critică, respingere, judecată. Și nu de puține ori aceste minciuni ne-au băgat în bucluc, explodând fix în fața noastră. Iar în relația de cuplu, chiar dacă nu este necesar să împărtășești absolut tot, ca la o spovedanie, minciuna crează un context nefavorabil din multiple puncte de vedere.
Nu ești autentică
Spui minciuni, dar le mai ții minte? O probă de memorie ce presupune și foarte mult autocontrol. Iar asta sabotează autenticitatea. Să stai mereu să te gândești dacă cele spuse acum coincid cu cele spuse în trecut… De multe ori și spontaneitatea este curmată, iar teama de a nu te da de gol vine ca o consecință firească. Așadar ce ai de câștigat? Lejeritatea de a fi tu și de a nu-ți scana în permanență cuvintele.
Crești încrederea
Acorzi un anumit grad de încredere partenerului de cuplu, dar această încredere se și câștigă sau se construiește în timp. Când celălalt vede o consistență și congruență a vorbelor, că ele se potrivesc cu realitatea, se deschide mai mult, crede mai mult în tine și povestea voastră. Iar în felul acesta multe conflicte sunt înăbușite din fașă.
Îți crești capacitatea de autoacceptare
Probabil cu toții avem episoade din trecut cu care nu ne mândrim sau de care ne este cu adevărat foarte rușine. Sinceritatea implică și asumare sau acceptare de sine. Asta ești acum, acesta este istoricul tău și cu siguranță nu deveneai omul din prezent dacă nu parcurgeai niște etape sau experiențe chiar și așa… îndoielnice.
Stimulezi sinceritatea celuilalt
În cuplu există mimetism. Ai analizat…
Sursa Elle.ro