OARE CE ESTE IUBIREA?

0
3717

Ce este Iubirea?

Definitia dragostei sau a iubirii…Poti sa inchizi vantul intr-o colivie, oceanul intr-un bob de sudoare ? Dragostea este un nume ce nu poate fi numit.”Numele care poate fi numit nu este Numele etern.Nenumitul reprezinta realitatea eterna” , spune celebrul filozof chinez Lao Tzu .Sau , adauga Einstein : ” Cum este posibil sa explici in termeni de chimie si fizica un fenomen biologic atat de important precum prima iubire?”.
In randurile de mai jos ne vom referi strict la „iubire”.In limba romana exista o diferentiere de nuanta intre dragoste si iubire.Iubirea , din punct de vedere lingvistic , presupune o puritate si o lipsa sau infranare a dorintei sexuale , spre deosebire de dragoste.A face dragoste poate insemna a face sex cu iubire.Nu exista insa nimic de genul „a face iubire”.

 

In plus , daca pentru iubire avem verbul „a iubi” , pentru dragoste nu exista (pe langa „a face dragoste”) decat „a-ti fi drag(a)” , un verb care indica o scadere a nivelului emotional , fata de atotcuprinzatorul „a iubi”.Asadar ,chiar daca voi utiliza cuvantul „dragoste” in cele ce urmeaza , o voi face in sensul spiritual de „iubire”.
Definitiile sau interpretarile asupra iubirii aduse de fizica , chimie,biologie,psihologie , psihanalitica nu fac decat sa ne indrepte unilateral in tot atatea directii, incat sfarsim prina a ajunge si mai dezorientati decat fusesem la inceputul excursului nostru multidisciplinar.

Pe de alta parte , daca ai reusi sa pui fata in fata doi indragostiti , cu siguranta , ei nu vor putea sa cada de acord asupra a ceea ce simte , in mod individual, fiecare dintre ei.

Dragostea ramane , in concluzie , contradictorie atat la nivelul stiintei in ansamblu , cat si din perspectiva fiecarui individ.Este iubirea un fenomen subiectiv sau obiectiv ?
Nu ne ramane decat sa incercam a explica dragostea printr-o „logica a lui Hermes ” , care , spunea Constantin Noica , „nu este indiferenta si irevocabila” , si , in care „partea reflecta intregul , sau ea se ridica la puterea intregului”.

„Dragostea indelung rabda ; dragostea este binevoitoare , dragostea nu pizmuieste , nu se lauda , nu se trufeste . Dragostea nu se poarta cu necuviinta , nu cauta ale sale , nu se aprinde de manie , nu gandeste raul.Nu se bucura de nedreptate , ci se bucura de adevar.Toate le sufera , toate le crede , toate le nadajduieste , toate le rabda.Dragostea nu cade niciodata.” Biblia , Corinteni I
Acest text , insuflat de o poezie divina , descrie cu exactitate caracteristicle iubirii adevarate.Problema este de a gasi . o astfel de iubire in zilele noastre.De foarte multe ori , nu astfel de calitati cautam intr-o persoana .

Suntem ghidati mai ales de infatisarea fizica , de faima , sau de avere.Acestea nu sunt trasaturile unei iubiri autentice.

CE ESTE IUBIREA ADEVARATA ?

Dragostea adevarata se extinde dincolo de granitele mandriei personale , sau poate chiar diminua straduintele de a ne forma o individualitate.Este un sentiment care exclude aroganta , care cere un nivel inalt de de intelegere si de dezinteres.

PERSOANA POTRIVITA IN DRAGOSTE

Dragostea adevarata presupune identificarea partenerului potrivit.Cu alte cuvinte , a cadea prada dragostei , nu inseamna neaparat a accede la adevarata iubire.Pentru ca ceea ce iti place sau nu , se poate sa nu corespunda cu parerile sau gusturile partenerului tau.In concluzie , se poate spune ca implinirea iubirii adevarate presupune aflarea unui partener impreuna cu care sa se creeze un echilibru spiritual si emotional.

 

CUNOASTEREA PARTENERULUI TAU

 

Ce este iubirea adevarata? Aceasta presupune o intelegere corespunzatoare si totala a partenerului tau .Aeceasta inseamna cu totul altceva fata de „indragostirea” neconditionata de un partener ; aceasta din urma se risipeste in cele din urma , scotand la iveala incompatibilitati insurmontabile.
A cunoaste personalitatea si caracterul persoanei iubite este mai mult decat important.Pentru a identifica astfel de carcateristici , trebuie sa iti studiezi cu atentie partenerul sau partenera.Daca lista pe care ti-o creezi in minte despre el/ea este lunga , poti fii convins ca stii indeajuns despre el/ea ; daca , insa , este prea scurta , este clar ca mai ai de lucrat, pentru a cunoaste mai mult.Acest aspect te va ajuta sa apreciezi stabilitatea legaturii intre voi.

 

DRAGOSTEA ADEVARATA NU INSEAMNA NUMAI SEX

Trebuie sa fim onesti , si sa recunoastem ca sexul reprezinta o parte substantiala a iubirii adevarate. Dar a identifica raportul sexual cu dragostea , inseamna a cadea intr-o confuzie mai mult decat regretabila.In timp , aspectul sexual se poate evapora (este mai bine sa nu se intample asa -vezi alte articole de pe site) , si ceea ce va ramane va fi fundatia , asa cum a fost ea creata , subreda sau stabila.Fundatia respectului reciproc si a intelegerii mutuale.

 

DRAGOSTEA INSEAMNA ANGAJAMENT

 

Desi alte sentimente pot acompania iubirea , desi sexul poate reprezenta un aspect esential al unei legaturi , pentru a exista un atasament care sa nu se erodeze in timp , numai lucrurile acestea nu sunt de ajuns.Iubirea inseamna de cele mai multe ori renuntare la valorile individuale si disponibilitate de sacrificiu fata de persoana iubita.

Iata cateva definiri ale iubirii pure , adevarate ,care niciodata nu cere ci ofera pentru a afla „ ce este iubirea

  • -Iubirea este un simtamant de puternica atasare si conexiune , care este provocat de o placere si de o admiratie profunda ; dedicarea si devotiunea unul fata de celalalt merg mana in mana cu afectiunea si tandretea.
  • -Iubirea nu este ceva necesar , dar aduce cu ea cele mai mari daruri si placeri ale vietii.Inseamna sa iti pese , sa fii bun si rabdator.Iubirea perfecta este aceea in care nu astepti nimic altceva de la partenerul tau , decat iubire.
  • -Iubirea stie cand sa lase mandria deoparte , pentru ca cel mai bun lucru cu care te poti mandri este iubirea impartasita.
  • -Iubirea trebuie sa fie sau ar trebui sa fie neconditionata.In acest fel , daruitoare si lipsita de egoism , ea este o sarbatorirre a ceea ce este drept si adevarat.
  • -Imperfectiunea se risipeste in timp , perfectiunea ne asteapta cu fiecare pas catre viitor , pentru ca iubirea perfecta este interminabila.
  • -Iubirea inseamna devotiune nemuritoare.
  • -Iubirea reprezinta intimitate deopotriva fizica si spirituala.

 

Aceste superbe randuri au fost copiate de pe Blogul Dianei

Comentarii

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.