TU, ZEIȚA FLORILOR

0
742

TU, ZEIȚA FLORILOR

Este o noapte de iarnă, viscoleşte şi este un frig de crapă pietrele. Peste Bethleem ninge, ninge… Într-o iesle minunată se născuse Iisus. Boul şi măgarul, miloşi, suflau asupra lui, să-l încălzească. Alături vegheau Iosif şi Maria.
Deodată o rafală puternică de vânt a adus un val de aer rece şi zăpadă.
Iosif s-a repezit în calea rafalei cu pieptul, pentru ca frigul să nu ajungă la Pruncuţ. Câţiva fulgi s-au aşezat totuşi pe obrăjorii şi fruntea micului Isus.
Temându-se să nu-L trezescă, Maria s-a aplecat asupra lui cu toată dragostea ei şi cu un sărut a îndepărtat stălucitorii fulgi reci. Minune! Fulgii de nea s-au topit la căldura iubirii materne şi s-au prefăcut în mici flori, cu patru petale mici, ascuţite şi delicate, albe ca neaua şi cu o minunată mireasmă, care a învăluit ieslea pământul şi cerul.
Iasomia s-a născut din sărutul dat de Sfânta Fecioară Pruncului Iisus.

Tu, zeiță a florilor!

cuvantul persan Yasameen care inseamna “dar de la Dumnezeu”.

“un dar de la Dumnezeu

cuvant persan ce inseamna “floare parfumata”.

In limba sanscrita , numele iasomiei este „Mallika” , iar in limba hindi , „Chameli”.


Iasomia (Jasminum grandiflorum) se numeşte în sanscrită „Malti”, care înseamnă „regal” sau „lumina lunii”, şi este una din cele mai utilizate flori din India; este folosită în principal de femei pentru a-şi decora părul şi în diverse ritualuri.

………………………………..

INDIA
Iasomia
in India este socotita regina florilor .Iasomia  este folosita la fiecare ritual de nunta.
O legenda veke spune , ………………………………………….

Ceaiul de iasomie (茉莉花茶 mo li hua cha) este numit “parfumul primăverii din China“ şi este un amestec de frunze de ceai şi flori de iasomie. Ceaiul (verde) absoarbe parfumul mugurilor de flori, astfel încât cele două ingrediente se completează reciproc.

O legendă chineză povesteşte că ceaiul de iasomie îşi are originea cu mult timp în urmă, fiind adus de un comerciant de ceai pe numele său Chen Guqiu.

Într-o zi de iarnă, Chen a invitat un maestru al ceaiului din Nord pentru a-i oferi spre gustare din amestecurile sale mai populare. În timp ce savurau ceaiul şi discutau despre calitatea lui, Chen îşi aminti că are un pachet de ceai special, pe care nu îl deschisese niciodată şi care îi fusese trimis de o tânără din Sud. Hotărî să-l desfacă spre degustare chiar la întâlnirea respectivă.

Legenda spune că parfumul acelui ceai trezi atenţia maestrului ceaiului, în timp ce îl pregătea. Din aburi ieşi imaginea unei fete frumoase ce avea un buchet de iasomie în mână. Imediat imaginea dispăru lăsând în urmă doar aburul. Cum Chen nu fusese martor la apariţia neobişnuită, îi ceru maestrului părerea despre ceai. Acesta surâse şi, fără să cunoască amănunte despre ceai sau povestea sa, spuse: “Prietene, acest ceai nu are rival, niciun altul nu este mai bun decât acesta. Se numeşte „Zâna Recunoştinţei.” Auzisem despre el, acum în sfârşit îl văd cu ochii mei. Cine ţi-a dat acest ceai?”

Chen îi povesti o întâmplare aparent obişnuită. Întâlnise o fată în timpul unei călătorii spre sud pentru a cumpăra ceai. Fata părea tare nefericită şi îi spuse că tatăl ei murise şi ea nu avea bani de înmormântare. Lui Chen i s-a făcut milă de necazul fetei şi i-a dat bani. A mers până într-acolo încât a avut grijă chiar şi de vecinii acesteia, care o ajutau şi o găzduiau.

Trei ani după aceea, într-o primăvară, când Chen a revenit în sud, un hangiu i-a transmis un pachet de ceai din partea fetei pe care o ajutase. Chen nu deschisese pachetul până în ziua întâlnirii cu maestrul ceaiului, aşa că nu cunoştea fineţea ceaiului din plic.

Auzind povestea, maestrul ceaiului a întrebat: “Bun, dar de ce avea în mână iasomie?” În mod firesc, nimeni dintre cei de faţă nu i-a putut răspunde. Dar când cei doi au turnat din nou ceai în ceşcuţe, fata cu iasomie în mână reapăru. Sorbind din ceai, Chen înţelese brusc: “pentru că iasomia este un sfat din partea zânei ceaiului, care ne sugerează să amestecăm frunzele de ceai cu florile de iasomie”.

Începând de atunci, amestecul de ceai cu flori de iasomie a devenit un obicei.

…………………………………

Florile de iasomie sunt adevarate regine ale florilor, asa cum sunt numite in India, iar simbolistica sa este diversa. Dincolo de parfumul sau diafan, iasomia reprezinta un remediu natural impotriva stresului si tulburarilor nervoase.

Eu asociez aroma sa cu seninatatea zilelor de mai de la finalul unei ploi usoare. Mireasma sa adie placut inducand o stare de relaxare, de bine.

 ………………………

“Plantele care se trezesc cand altii dorm. Iasomiile timide isi tin parfumul pentru ele insele intreaga zi, dar cand soarele apune isi elibereaza deliciosul secret pentru orice adiere de vant.” (Thomas More)

…………………………..

Cum s-a raspandit insa iasomia in Europa? Legenda spune ca responsabilul a fost Cupidon. Singurul proprietar al unei plante de iasomie din Toscana a interzis ca cineva sa rupa, chiar si o singura frunza sau floare, din arbustul sau de iasomie. Insa Cupidon si-a aruncat sagetile. Indragostit si dornic sa o cucereasca pe aleasa inimii sale, proprietarul de iasomie nu s-a putut abtine si de ziua iubitei sale i-a daruit un buchet de flori, in care a inclus si o crenguta de iasomie. Se spune ca frumoasa a fost atat de impresionata de parfumul si gingagia florilor incat a acceptat pe loc sa fie sotia gradinarului. De atunci si pana in zilele noastre, o traditie toscana ne arata ca florile de iasomie sunt nelipsite de la nunta unei femei.

…………….

Indragita pe toate meridianele, iasomia evoca amintirile amurgurilor de vara si a brizelor delicate care le insotesc, inaltarea spirituala , relaxarea trupeasca si dizolvarea barierelor emotionale , fiind cunoscuta ca o floare care incurajeaza intimitatea.

Numele de iasomie provine din cuvantul persan „Yasmin”, avand semnificatia de „dar al Domnului”.

Intr-o legenda populara antica se spunea ca regina Cleopatra inmuia in parfum de iasomie panzele corabiei sale , pentru a-l prinde in mreje pe Marcus Antonius.

Iasomia este originara din zona muntilor Himalaya , din Persia si Kashmir , fiind adesea considerata o floare sacra in traditia popoarelor din aceste regiuni.Hindusii impletesc in ghirlande florile de iasomie pentru a le darui onoratilor lor oaspeti.
Iasomia este floarea sfanta a zeului hindus al dragostei , Kama.Un simbol parfumat al iubirii, aceasta floare este prezenta in ceremoniile de nunta indiene , spunandu-se ca ea prevesteste noului cuplu o afectiune profunda si eterna.

In mitologia indiana , „Kund” , „iasomia stea” , din specia „Jasminum multiflorum/pubescens” , este vestita datorita albului ei pur.In Hindu , expresia occidentala „alba ca zapada’ isi gaseste echivalentul in „alba precum kunda”.De multe ori, dintii de un alb stralucitor sunt comparati cu bobocii aceleiasi flori .Acest tip de iasomie se considera a fi sacru in special pentru Vishnu.

Totodata , in India , iasomia este cunoscuta sub numele de „raza lunii din padure” , datorita nuantei pale a petalelor ei.Alte denumiri consacrate ale acestei flori inmiresmate sunt : Jessamine, Yasmin , si „regele florilor„.

Iasomia este floarea nationala a urmatoarelor tari :

-Filipine .Cunoscuta sub denumirea de „Sampaguita”, este folosita pentru confectionarea unor ghirlande care impodobesc imaginile religioase sacre.

-Indonezia.Varietatea de iasomie „Jasminus sambac” reprezinta „puspa bangsa” (Floarea nationala) , purtand numele de „Melati”.In unele regiuni , in special pe insula Java , este cea mai importanta floare din ceremoniile nuptiale.

-Pakistan.Specia „Jasminum officinale” , denumita „Chambeli” or „Yasmine” , este floarea nationala.

In Siria , iasomia este floarea simbol a Damascului , localitate poreclita „Orasul iasomiilor”.

In Thailanda , floarea de iasomie este un simbol al mamei.


In China floarea de iasomie simbolizeaza dulceata sau delicatetea feminina.

In traditia musulmana , dar si in cea hindu , iasomia este respectata sub denumirea de „parfum al dragostei”.

Simbolismul floral asociat cu iasomia consta in atasament, senzualitate, modestie, gratie si eleganta.In limbajul florilor , iasomia de o anumita culoare transmite un mesaj specific:

-Iasomie rosie – Zburdalnicie si entuziasm , fericire.
-Iasomie alba – Bunatate si veselie.
-Iasomie galbena – Timiditate si modestie.

In aromoterapie , floarea de iasomie este cunoscuta sub numele de „Regele uleiurilor esentiale”.Ea este descrisa ca avand o „calitate aproape animala” , fiind precumpanitor masculina prin natura si parfum , in comparatie cu trandafirul (poreclit „Regina uleiurilor esentiale”).In parfumerie exista o veche zicala : „nici un parfum fara iasomie”.

Considerata de multa vreme a avea calitati afrodisiace, floarea de iasomie a fost asociata cu intimitatea , romantismul, iubirea, dragostea fizica transcendenta , apropierea afectiva si sexuala.Proprietatile antidepresive si aroma acestei flori o recomanda , de fapt, mai ales ca un instrument eficient impotriva problemelor sexuale psihice decat ale celor fiziologice , asociate cu sistemul reproductiv.

…………………………

In India, iasomia este o floare sacra, floarea zeului hindus al dragostei „Kama”. Din acest motiv parfumatele flori sunt nelipsite din ceremonialul nuntilor indiene. Iasomia este impletita in cununi si daruita noului cuplu ca simbol al iubirii.

In China iasomia reprezinta delicatetea feminina, iar in Siria este un simbol al Damascului (cunoascut si sub numele de „Orasul Iasomiilor”).

………………………………..

Potrivit unei tradiţii indiene, florile care urmează să fie dăruite sau oferite, nu trebuie mirosite. Ghirlandele de flori sunt folosite ca ofrande religioase, pentru decoraţiuni domestice şi pentru festivităţi. În timpul nunţilor are loc un ritual în care mirele şi mireasa schimbă ghirlande de flori între ei.

Florile sunt, de asemenea, folosite pentru a face parfumuri naturale, numite „Attars”. În parfumerie, uleiul din lemn de santal este folosit ca bază sau fixativ, acesta reţinând esenţa florilor. Se spune că, la fel ca un vin bun, adevăratul Attar pe baza de lemn de santal îşi sporeşte valoarea odată cu trecerea timpului.

Potrivit unei tradiţii indiene, florile care urmează să fie dăruite sau oferite, nu trebuie mirosite. Ghirlandele de flori sunt folosite ca ofrande religioase, pentru decoraţiuni domestice şi pentru festivităţi. În timpul nunţilor are loc un ritual în care mirele şi mireasa schimbă ghirlande de flori între ei.

Florile sunt, de asemenea, folosite pentru a face parfumuri naturale, numite „Attars”. În parfumerie, uleiul din lemn de santal este folosit ca bază sau fixativ, acesta reţinând esenţa florilor. Se spune că, la fel ca un vin bun, adevăratul Attar pe baza de lemn de santal îşi sporeşte valoarea odată cu trecerea timpului.

…………..

PAKISTAN:

Ghirlandele de iasomie si trandaf se dau si celor care pleaca in pelerinaj spre MEKKA

  • Cand un copil incepe sa ia proam lectie din Koran, parintii si rudele ii dau buchete de tr si iasom ca semn de pretuire si noroc, si  cand isi incheie educatia din Koran
  • E asezata alaturi de cei morti, ca un dar final al puritatii la parasirea acestei lumi
  • Cu o zi ianinte de nunta, mireasa e imbracta in galben si impodobita cu cercei si bratari facute din MOGHRA (iasomia Sambac)
  • In ziua nuntii, mireasa si mirele primesc ghirlande din trandaf si iasomie

Comentarii

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.